Polis Bali Serbuan Sarang Perjudian Didakwa, Hanya Untuk Mencari Perps Diberi Amaran
toto

Polis Bali Serbuan Sarang Perjudian Didakwa, Hanya Untuk Mencari Perps Diberi Amaran

Polis Bali bertindak untuk menumpaskan operasi perjudian dalam talian yang disyaki di sebuah hotel pada hujung minggu lalu. Bagaimanapun, mereka hanya menemui saki-baki, menyebabkan mereka percaya seseorang memberitahu pelaku bahawa pegawai sedang dalam perjalanan.

Seorang pegawai polis berdiri di tugu peringatan tapak pengeboman Bali 2002 di Bali, Indonesia
Seorang pegawai polis berdiri di tugu peringatan tapak pengeboman pengganas Bali 2002 di Bali, Indonesia. Polis di kawasan itu sangat berwaspada dan baru saja mengganggu operasi perjudian haram di sebuah hotel tempatan. (Imej: Berita VOA )
Serbuan itu berlaku di sebuah hotel di Plaza Jalan Kartika di Kuta, Bali, Indonesia, petang Sabtu. Berpuluh-puluh pegawai polis bersedia untuk menghadapi apa sahaja, tidak pasti apa yang menanti mereka di seberang pintu.

Apabila mereka mendapat akses ke bilik itu, mereka memutuskan bahawa link slot online jangkaan mereka untuk mencari operasi perjudian haram adalah betul. Bagaimanapun, tiada sesiapa di sekeliling mereka boleh tangkap.

Snitch di Dalam
Di dalam bilik hotel, yang terletak di tingkat lima hotel itu, polis menemui berpuluh-puluh komputer, telefon bimbit dan banyak lagi. Terdapat banyak bukti untuk menyokong kepercayaan bahawa bilik itu berfungsi sebagai operasi perjudian haram.

Walaupun semua yang mereka temui, yang nampaknya baru-baru ini ditinggalkan, tidak ada orang. Keadaan itu hanya boleh menyebabkan mereka membuat satu kesimpulan – seseorang memaklumkan operasi bahawa serbuan akan datang.

Pegawai penguatkuasa undang-undang sedang mengusahakan petua yang datang dari hotel itu sendiri. Seseorang menyewa bilik hotel untuk tempoh yang sangat lama, dan kakitangan mula melihat aktiviti yang mencurigakan. Akibatnya, mereka menghubungi polis untuk melihat lebih dekat.

Kini, penyiasat dan pelaku, atau pelaku, akan bermain permainan kucing-dan-tikus. Penyiasat akan menggunakan maklumat yang mereka kumpul daripada komputer dan telefon bimbit untuk menentukan mereka yang terlibat dan di mana mereka boleh ditemui.

Serbuan Berjaya Membawa Kepada Berbilang Tangkapan
Serbuan Kuta mungkin tidak berjaya, tetapi yang berasingan di Jakarta Utara pada hari Sabtu berjaya. Polis di sana menutup operasi perjudian haram di kompleks pangsapuri, menahan lapan orang dalam proses itu.

Kumpulan itu, terdiri daripada enam lelaki dan dua wanita, telah didakwa terlibat dalam beberapa laman perjudian dalam talian sebagai sebahagian daripada Live SGP Tercepat operasi yang dianjurkan. Apabila polis mengejutkan mereka, mereka menemui 29 telefon bimbit, 29 komputer, kad sim, lejar bank dan banyak lagi. Mereka kini menghadapi tuduhan perjudian haram, pengubahan wang haram dan jenayah lain.

Indonesia mempunyai dasar anti-perjudian yang ketat. Sebarang bentuk aktiviti adalah melanggar undang-undang, tanpa mengira sifatnya. Contoh jelas dasar toleransi sifarnya ialah kes yang baru-baru ini mencetuskan kontroversi di Lombok Barat.

Dalam kejadian itu, polis menahan lima orang kerana menyertai perjudian. Walau bagaimanapun, keadaan tersebut di hampir mana-mana tempat lain hanya akan mengakibatkan, mungkin, amaran. Kelima-lima mereka adalah wanita yang pengeluaran toto macau bermain Ceki, permainan serupa dengan Mah Jong, yang berumur antara 54 hingga 81 tahun. Yang dipertaruhkan hanya IDR64,000 (kira-kira $4.50).

Tidak semua orang yang bertujuan untuk menegakkan undang-undang perjudian percaya peraturan itu terpakai kepada mereka. Sebagai contoh, Ferdy Sambo, seorang jeneral tertinggi dalam Polis Negara Indonesia, kini berdepan dakwaan bahawa dia menyertai perjudian haram.

Dia mungkin juga mempunyai peranan dalam operasi besar meth kristal dan dalam pembunuhan pegawai polis yang lain. Dia didakwa menjalani kehidupan berasingan ini semasa berkhidmat sebagai ketua bahagian hal ehwal dalam pasukan polis.