Genting HK Meneruskan Pemunggahan Aset Kerana Ia Nampak Kekal Berkekalan
toto

Genting HK Meneruskan Pemunggahan Aset Kerana Ia Nampak Kekal Berkekalan

Genting Hong Kong telah menghabiskan beberapa bulan lalu menstruktur semula perniagaan untuk mengelakkan penutupan kekal. Ia kehilangan kapal persiaran kasinonya akibatnya, dan baru sahaja menjual satu lagi kepada Royal Caribbean.

Usaha Kristal
Crystal Endeavour, kapal persiaran Genting HK yang ditugaskan, di laut. Genting HK telah menjual kapal itu kepada Royal Caribbean kerana ia cuba memulihkan pengeluaran toto macau kesusahan kewangannya. (Imej: The Points Guy)
Perbelanjaan yang tidak tepat pada masanya yang segera mendahului kemunculan COVID-19 memaksa Genting HK ke tempat yang teruk. Ia mula kehilangan pembayaran kepada pembekalnya, yang akhirnya membawa kepada penyitaan beberapa kapal dan pemfailan untuk pembubaran.

Maju pantas tujuh bulan, dan syarikat terus membuat perubahan. Royal Caribbean kini membeli Crystal Endeavour dengan harga $275 juta hanya setahun selepas ia dijual untuk Genting Cruises Genting HK. Angka itu, menurut Genting HK, jauh di bawah jumlah yang dibelanjakan untuk membina kapal itu.

Harapan Tinggi di Laut Tinggi
Royal Caribbean membiayai pembelian itu melalui pinjaman tidak bercagar 15 tahun dengan Euler Hermes, sebuah agensi eksport di Jerman. Itu syarikat yang sama yang Genting HK tuduh menyebabkan kematiannya berikutan penafian tuntutan insurans.

Crystal Endeavour tidak lama lagi akan menjadi Silver Endeavour, dan akan menyertai armada kapal Silversea Cruises Royal Caribbean bulan depan. Ketua Pegawai Eksekutif syarikat itu, Jason Liberty, menjelaskan dalam satu kenyataan bahawa ia akan menjadi kapal keempat armada sejak 2020, petunjuk kukuh pertumbuhan syarikat.

Pertumbuhan itu dilaporkan berlaku di tengah-tengah kemerosotan dalam pasaran. COVID-19 memaksa Royal Caribbean, Carnival Cruise Lines dan lain-lain yang beroperasi di luar AS ditutup sepenuhnya dari Mac 2020 hingga Julai 2021. Selain itu, Royal Caribbean kehilangan sekurang-kurangnya satu sambungan, sebuah usaha sama di Sepanyol yang terpaksa mengisytiharkan muflis .

Walaupun mereka meneruskan pelayaran, syarikat pada mulanya beroperasi Grafik SGP pada kapasiti hanya 50%. Walau bagaimanapun, Royal Caribbean meletakkan lebih banyak kapal di dalam air dengan lebih cepat di seluruh dunia, membolehkannya mula menjana pendapatan. Kini, selepas mengalami kerugian bersih untuk separuh pertama tahun ini, syarikat melihat pulangan kepada keuntungan pada separuh kedua.

Genting Membentuk Semula Masa Depannya
Tidak mahu berputus asa dengan impian pelayarannya, induk Genting HK Genting Group menghidupkan Resorts World Cruises pada bulan April. Entiti itu melancarkan pelayaran pertamanya bulan lepas.

Pada masa yang sama, Genting HK terus memikirkan di mana untuk membuat pemotongan untuk mengelakkan krisis sepenuhnya. Sebagai contoh, pada bulan Jun, syarikat itu menjual Jeti Star Cruisesnya di Kedah, Malaysia. Jeti ini berfungsi sebagai pelabuhan penting untuk pelayaran antarabangsa dan boleh berlabuh kapal sehingga 178 meter (583 kaki).

Sejak itu, Genting HK telah membuat pemotongan tambahan mengikut arahan penyelesai yang dilantik. Ia berkata pada Selasa lalu dalam pemfailan dengan Result Sydney Bursa Saham Hong Kong bahawa “pelbagai anak syarikat bukan teras” di Australia, Hong Kong, Malaysia, Singapura dan AS sedang menjalankan prosiding insolvensi.

Genting HK tidak menyatakan entiti yang terlibat. Walau bagaimanapun, ia menjelaskan bahawa anak syarikat tambahan “akan memasuki proses insolvensi rasmi apabila kumpulan itu meneruskan usaha pengurangan operasi dan pelupusan asetnya.”

Bagi cita-cita pelayaran syarikat, ia telah dihalang secara kekal, mengikut prognosis pelikuidasi.